Kullanım dışı kalan malzemelerin tekrardan kullanımı için geri dönüşüm merkezleri oluşturulmaktadır. Her sektörde olduğu gibi bu sektörün de avantajları ve dezavantajları bulunmaktadır. Firma sahibinin dışında, geri dönüşümden kazanıyor olmak hem doğanın hem de ekonominin kazandığı anlamına gelmektedir.
Geri dönüşüm merkezlerine dair merak ettikleriniz aşağıdaki gibidir…
Geri Dönüşüm Nasıl Yapılır?
Kullanılan malzemelerin yeniden kullanımının mümkün olduğu geri dönüşüm maddeleri birtakım işlemlerden geçerek yeniden kullanılabilecek hale geliyor. Evrensel olarak son derece önemli olan bu işlem, son yıllarda Türkiye için de çok önemsenen bir alan haline geldi. Doğanın korunması için önemli bir sektör olduğundan, direkt olarak geri dönüşümün önemi ortaya çıkıyor.
Peki, geri dönüşüm nasıl yapılır sorusunun cevabı nedir? Sorulan bu soruya ilk olarak adımın atıkların toplanması olduğunu söyleyebiliriz. Çöplüklerden ve geri dönüşüm kutularından toplama yapılır. Ardından bu ürünlerin geri dönüşüm merkezlerine ulaştırılması sağlanır.
Atıkların ilk olarak ayrımı;
Metal,
Plastik,
Cam,
Kağıt olarak yapılacaktır.
Sonrasında ise ayrılmış olan ana maddeler kendi içinde ayrılır. Yani örneğin kağıt olarak ayrılmış olan malzemelerin siyah kağıt, beyaz kağıt şeklinde yeniden ayrılması söz konusudur. Atıkların tamamen gruplandırılmasının ardından parçalama – öğütme gibi işlemlerin çeşitli teknolojik makineler aracılığıyla yapıldığını söyleyebiliriz.
Geri Dönüşümün Avantajları
Geri dönüşümün avantajları saymakla bitmez diyebiliriz. Ekonomik olarak ve çevre dostu olarak geri dönüşümün önemi oldukça fazladır. Somut örneklerle geri dönüşümün avantajlarından söz edecek olursak;
- Bir ton cam atığın geri dönüşümü ile 100 litre petrolden tasarruf edilmesi mümkündür.
- Bir ton kağıt atığın geri dönüşümü ile 100 litre petrolden tasarruf sağlanmaktadır.
- Bir ton lastik atığın geri dönüşümü ile ise %95 oranında enerjiden tasarruf edilmesi mümkündür.
Yukarıda verilen örnekler, geri dönüşüm ile malzemelerin yeniden kazanılmasının ne kadar önemli olduğunu gözler önüne sermektedir. Doğayı korumak adına dünya çapında çok sayıda geri dönüşüm projelerinin gerçekleştirilmiş olduğunu söyleyebiliriz.
Geri Dönüşüm Merkezleri Kurmak
Geri dönüşüm merkezinin kurulumu için kat edilmesi gereken aşamalar olacaktır. İlk olarak projelendirilmenin yapılması için temin edilmesi gereken belgeler, merkezin kurulacağı alanın boyutlandırılması gibi pek çok hususun somut şekilde ifade edilmesinin zorunlu olduğunu söyleyebiliriz. Eğer tüm koşulların yasal olarak sağlanması mümkün olursa, geri dönüşüm merkezinin açılması söz konusu olacaktır. Direkt olarak atıkların dönüşümü ile kazanç elde etmenin sağlanacağını söyleyebiliriz. Geri dönüşüm merkezleri için gereken prosedürlerin ne olduğunu en iyi şekilde öğrenmeniz halinde, koşulları sağlayabilecek olmanız halinde kurulumu sağlayabilirsiniz. Kazanç elde etmek ve doğayı korumak açısından oldukça önemli bir sektöre giriş yapacaksınız.